Byggbranschen får personalliggare

Från och med i år är även byggbranschen inkluderad i lagen om att ha personalliggare. Alla byggarbetsplatser måste alltså logga vilka personer som arbetar och när de arbetar. Detta ska man göra för att förhindra svartarbete.

54045-building-construction

Byggbranschen ska från årsskiftet föra elektronisk personalliggare för att komma åt svartjobb, skriver Sveriges Radio. Den som driver en byggverksamhet måste alltså anteckna varje dag vilka som är verksamma på arbetsplatsen. Ordförande i Byggnads mellannorrland pratar med Sveriges Radio och han välkomnar den nya lagen. Han säger även att han varit på arbetsplatser där det försvunnit människor när han klivit in. När han frågat huvudentreprenören vilka personerna varit, har hen låtsats inte veta av personerna. Reglerna kommer gälla på alla byggarbetsplatser utom det arbetsplatser som har privat byggherre och där kostnaderna för arbetsmaterialet är mindre än fyra basbelopp.

Lättare med elektronisk personalliggare

För att göra den här hanteringen av personal så enkel som möjligt är det många byggarbetsplatser som ordnat elektroniska personalliggare. En sådan kan man bland annat hitta på http://nuba.se/bygg/. Att personalliggaren är elektronisk underlättar väldigt mycket för huvudentreprenörerna eftersom de slipper logga alla som kommer och går på byggarbetsplatsen analogt. På byggvärlden.se kan man läsa att många av de stora byggena runt om i Stockholm nu har installerat elektroniska personalliggare för att kunna möta den nya lagen.

Fler branscher inkluderas

Det är inte bara i byggbranschen som det finns krav på personalliggare. Det finns redan en lag för bland annat frisörer och restauranger att ha en sådan. Nu föreslår även Skatteverket att man ska införa personalliggare för bilverkstäder, kropps- och skönhetsvård samt partihandel med livsmedel. Syftet med att inkludera dessa områden i lagen är att förhindra svartarbete och för att få en fungerande konkurrens för alla företag som arbetar vitt. Läs mer.