Fler lediga jobb till ungdomar

Ung och vill jobba? Trots den minskande konkurrensen på arbetsmarknaden har vissa kommuner fortfarande svårt att ge ungdomar sommarjobb. Nedan följer tips på vart man kan leta om kommunen inte kan bistå med jobb.

 

pexels-photo-52608Det är svårt att finna fler sommarjobb till skolungdomar i Göteborg. Regeringen vill skapa runt 10 000 sommarjobb, men det är brist på handledare inom de olika yrkesgrupperna där feriejobben ska ta plats. Kommunala sommarjobb och feriearbeten är viktiga då skolungdomarna genom dessa får handledning, och det handlar snarare om praktik än riktiga arbeten eftersom att ungdomarna ska lära sig yrken. För de ungdomar som vill går det såklart att hitta lediga jobb i Göteborg här, med vanliga villkor. Dock är i nuläget 1600 ungdomar av 3000 sökande utan sommarjobb. Detta skriver Göteborgsposten, som fått hela 5,1 miljoner kronor för att Arbetsmarknadsenheten ska kunna ordna sommarjobb. Trots problemet i Göteborg är konkurrensen om sommarjobb bland ungdomar numera inte lika hård och minskar. I Sverige jobbar varannan gymnasieelev, vilket tros bero på att det idag är brist på arbetskraft inom vissa yrken och områden. Detta framkom genom en undersökning av Statistiska centralbyrån.

 

Tips för att söka sommarjobb som ung

Enligt Sveriges Radio är ett tips som ung jobbsökande att ta det första bästa jobbet. Det gör att man får både meriter och möjligheter att fundera ut vad man vill göra. Nedan följer en lista som du som ung kan ta hjälp av, eller du som förälder kan tipsa din tonåring om.

 

  • Lämna CV i närområdet. Skriv ut en hög med CV:n och gå runt i området och lämna till lokala affärer, caféer och kiosker. Oftast är ett fysiskt möte det bästa, vet man dock att arbetsplatsen är stressig kan det vara bäst med ett telefonsamtal eller mail först.
  • Prata med släkt och vänner. Hör efter om släkt eller vänner känner någon som känner någon. Kanske har de egna företag där det kan finnas jobb att göra?
  • Jobba hemma. Kom överens med föräldrar eller mor- och farföräldrar om att sköta allt hushålls- och trädgårdsarbete mot betalning.
  • Sätt upp lappar i området och annonsera på sociala medier. Det kan alltid finnas någon som behöver hjälp med barnpassning, hundrastning, städ- och trädgårdsarbete eller kanske ärenden som mathandling.
  • Kolla upp platser för intressen och hobbies. På fotbolls- och innebandyklubbar, ridskolor eller övriga fritidsaktiviteter kan det finnas extrajobb.