Jobb kräver allmänbildning

Det finns stunder i livet då det inte är så roligt att inte veta vad en viss sak betyder. Men det kan istället vara bra då att få svaret på vad just det ordet betyder så att man vet det i framtiden. För vissa saker som har skett och som kommer att ske ska man bara kunna. Man ska veta att Sveriges nuvarande kung heter Carl XVI Gustaf och inte Kung Knut I. Just hur man definierar vad som är allmänbildning eller ej är svårt, men sådan kunskap som exempelet är typisk allmänbildning.

Då finns det andra saker som man kan säga är allmänbildning fastän man inte vet vad det betyder. Som när man börjar på ett nytt jobb och alla ens nya kollegor talar i termer man aldrig har hört förr. Man känner sig inkompetent och lite fånig att man inte vet vad sakerna betyder, men kommer att lära sig det och dra nytta av det. Så allmänbildning behöver inte vara att man ska kunna allt på en gång, men viss kunskap är nödvändig att komma ihåg.

Allmänbildning blir krav

Det man också ska veta är att allmänbildning blir nästan ett krav på ett nytt jobb. Ens chef förutsätter inte att man ska vara självlärd i företagets system innan man ens har fått se systemet. Däremot ska man till en viss del vara insatt i en del ämnen som rör företaget. Om företaget sysslar med juridik är det bra om man vet vad en advokat är. För att bli bra på det bör man sätta sig in i vad företaget söker och därefter läsa mycket om det.

 

Filip och Fredrik listade 100 höjdare. Det här är betydligt mer ambitiöst – som en kortfattad men intensiv populärkulturell allmänbildning. Men borde inte punkfanzinet Jörvars gosskör ha en självklar plats bland klassikerna?

 

Juridik är för övrigt ett intressant område, eftersom det kräver mycket allmänbildning om både lagar och regler. En hemsida där man kan läsa mycket om är Dagens juridik där man kan läsa mycket nytt om offentlig rätt. Kan vara bra om man vill läsa på och bli mer allmänbildad.