Ny satsning med utomhuskontor

jobba uteOlika satsningar på arbetsmiljö är alltid positivt, och nu finns ett nytt koncept för kontorsmiljö – nämligen utomhuskontor. Det är något som flera företag nu testat på bland annat för arbetandet inte ska så tungt när solen strålar. En spännande och nytänkande satsning helt enkelt.

Utomhuskontor är såklart väldigt väderberoende, men det är bra att ha möjligheten att välja vart man ska sitta. Det är ett steg till bättre arbetsmiljö under soliga dagar, som förmodligen kommer att göra arbetet mer motiverat.

På prov i Malmö

En stor del av arbetsmiljöarbetet är att den fysiska miljön ska vara bra och inspirerande. Att ha en organiserad arbetsplats och bra lokalvård från exempelvis Kundia är a och o, men det är också viktigt att kunna vistas utomhus. I projektet ”Stick ut” i Malmö Stad ska man låta anställda prova på just att kunna sitta ute och arbeta. Tanken är att de anställda ska må bättre av att komma ut i naturen och att stillasittandet ska motverkas, något som är svårt om man sitter inomhus jämt.

”Vi förväntas vara kreativa och problemlösande, men hur ska vi kunna vara det när vi sitter instängda på ett kontor och stirrar in i en datorskärm hela dagarna”, säger projektledaren för ”Stick ut” till Sveriges Radio.

Gävle och Växjö redan där

På andra platser i landet har man redan provat på konceptet med utekontor. I maj invigdes utekontoret Work OUT i Växjö företagsstad, där allt är ergonomiskt anpassat och avslappnat, läs mer. Och i Gävle testades under sommaren konceptet med utekontor, där man under en begränsad tid kunde testa på att sitta på Stortorget och jobba, skriver SVT. Bakom detta låg Telenor tillsammans med en forskare, och syftet var enkelt: genom att vistas utomhus får du i dig D-vitamin som bland annat minskar stress och boostar kreativiteten.