Stora jobbmöjligheter inom IT-branschen

I och med den digitala utvecklingen och framfarten inom IT världen över men också i Sverige specifikt råder det stor efterfrågan på kompetens inom området. Trots att det finns gott om utbildningar inom området så hänger de inte med i utvecklingens framfart, företagen skriker efter personal och framförallt efter kvinnor. Är man kompetent inom IT-området finns det stora jobbmöjligheter på arbetsmarknaden.businesswoman working on computer

Efterfrågan på kompetens inom IT-området är mycket hög och företagen som anställer har generellt börjat anställa snabbare och ger nu mer i lön för att tillsätta tjänsterna, skriver Svenska Dagbladet. Arbetsmarknaden är en guldgruva för dom som har rätt erfarenhet och är man exempelvis en systemutvecklare med ungefär två till trå års arbetserfarenhet inom området kan man ofta välja och vraka mellan jobben. För att hitta de perfekta jobbkandidaterna så anlitar företag ofta bolag som är specialiserade på rekrytering inom it, detta för att det ofta är svårt att sålla mellan kandidaterna som finns på arbetsmarknaden. En rekryteringsprocess tar ofta tid och det kan vara skönt att lämna över det till en annan part. Det kan också betyda att de jobbsökande får en mer rättvis genomgång av kompetenser och erfarenheter, dessutom ser representationen av jobbsökande inte ut som förr, jobben inom IT-branschen fås ofta genom kontakter och en proffsig profil på LinkedIn.

Andelen kvinnor inom branschen minskar

Programmerare och webbutvecklare är som sagt mycket eftertraktade yrkesroller i dagens samhälle och i Dagens Nyheter kan man läsa att IT-sektorn är avgörande för Sveriges nutida och framtida ekonomi. Tyvärr har det sedan ett tag tillbaka visat sig att bristen på kvinnor är stor och att antalet kvinnor som arbetar inom branschen till och med minskar. Sverige ska vara ett av världens bästa IT-land men dessa siffror är oroande för framtiden. En lösning på detta är att vissa IT-utbildningar erbjuder kvinnor gratis studielån. Digitaliseringskommissionen har kommit med en proposition om detta för att locka fler kvinnliga sökande till utbildningarna. Expressen listar 76 IT-utbildningar där man som kvinna kan få sina studielån betalda i hela tre år om förslaget klubbas igenom. Förhoppningsvis påverkar detta IT-branschen i stort och även att fler kvinnor hamnar i styrande positioner IT-företag.

Styrs av män

Det är inte bara äldre företag inom IT som består mest av män, här följer en lista på nya internetföretag som till största delen styrs av män:

  • Klarna
  • King
  • Mojang
  • Spotify